tel: +36 30/949 2538
email: nagy.gyorgyi14@t-online.hu

Kinek kötelező a könyvvizsgálat?

Nyilván minden vállalkozás számára ismert az éves beszámoló könyvvizsgálóval történő ellenjegyzésének kötelezettsége. Az erre vonatkozó szabályokat a gazdasági társaságokról szóló törvényben, valamint a számviteli törvényben találhatjuk. Az utóbbi években folyamatosan változott a kötelezettek köre. Nézzük meg 2014-ben mely társaságoknak kell az éves beszámolójukat könyvvizsgálói jelentéssel ellátni.

Alap esetben a könyvvizsgálat minden társaság számára kötelező. Szerencsére a számviteli törvényben találhatunk mentesítő szabályt, amely alapján nem kötelező a könyvvizsgálat, ha az alábbi két feltétel együttesen teljesül:

  • az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétele nem haladta meg a 300 millió forintot,
  • és az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó által átlagosan foglalkoztatottak száma nem haladta meg az 50 főt.

Újonnan alakuló vállalkozásoknál, vagy ha nincs az üzleti évet megelőzően két teljes üzleti évünk, akkor a tárgyévi várható adatokat éves szintre át kell számítani.

Kapcsolat

Tel: +36 30/949 2538
email: nagy.gyorgyi14@t-online.hu
Fax: 06-1-233-2792
Cím:1046 Budapest, Tungsram utca 51.